Mijn favorieten

Actieve Vereniging van Eigenaren (VVE)

Actieve Vereniging van Eigenaren (VvE) belangrijk of niet?
Veel mensen wonen al jaren prettig in hun beneden- of bovenwoning met een kleine inactieve VvE, maar op het moment dat ze willen verhuizen en hun woning willen verkopen, dan worden ze plotseling geconfronteerd met lastige vragen over een actieve VvE. Zijn er geen verhuisplannen dan verandert er niets, hoewel een actieve VvE officieel verplicht is, wordt het niet gehandhaafd. Dat verandert dus als er verhuisplannen zijn.

Is een actieve VvE verplicht?
Het hebben van een actieve VvE is eigenlijk al jaren verplicht, maar zonder enige handhaving werd het bij de meeste kleine VvE’s niet uitgevoerd. Meestal was er wel een inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK) en soms zelfs een gemeenschappelijke opstalverzekering, maar dan hield het wel op. Die gemeenschappelijk opstalverzekering was verstandig omdat twee verschillende verzekeraars nog wel eens naar elkaar willen verwijzen als er schade is.
In samenspraak met de overheid hebben banken vanaf 1 januari
2018 besloten naleving af te gaan dwingen op het moment dat een koper een hypotheek wil afsluiten. In de eerste drie jaren werd er nog soepel mee omgegaan, deze overgangsperiode is inmiddels afgelopen.
Overigens kan een VvE met minimaal 80% van de eigenaren besluiten om geen reserve aan te houden, er zijn dan wel aanvullende regels. Hierin zit echter een risico, bij verkoop stellen veel banken de harde eis dat er een MJOP of reserve moet zijn. Dus al voldoe je als VvE aan de regels, dan kan het zijn dat de ideale koper zijn financiering niet rond krijgt bij een dergelijke bank en moet ontbinden.

Gelden voor een kleine VvE dezelfde verplichtingen?
Bij grotere VvE’s is het meestal wel op orde, die maken in de meeste gevallen ook gebruik van de diensten van een professionele administrateur, dan hoeft er niet iedere keer overlegd als er iets moet worden uitgevoerd. Bij kleinere VvE’s zijn de afspraken vaak minder goed vastgelegd, maar gelden dezelfde verplichtingen.

Een actieve VvE, wat houdt dat in?
1.
Inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK);
2. Minimaal 1 maal per jaar vergaderen met een gespreksverslag (Notulen);
3. Een gezamenlijke opstalverzekering;
4. Er wordt gespaard voor toekomstig onderhoud op een gezamenlijke rekening.

Is een MJOP verplicht?
Je hebt als VvE een keuze uit de volgende mogelijkheden:
    - het onderhoud wordt uitgevoerd volgens een meerjarenonderhoudsplan (MJOP);
    - of er wordt jaarlijks minimaal 0.5% van de herbouwwaarde gespaard.

Hoe activeer ik mijn VvE?
Het activeren van een VvE is overigens niet heel moeilijk, hieronder een stappenplan, maar CDB Makelaars begeleid of adviseert zijn verkoopklanten regelmatig bij het proces van een actieve VvE.
1. Eerst spreek je een vergadering af waarbij je een besluit opstelt om de VvE te activeren, de bijdrage te bepalen en een bestuur te kiezen, deze eerste notulen dienen toegevoegd te worden bij de inschrijving van de KvK.
2. Dan is het een kwestie van inschrijven van de vereniging bij de
KvK met formulier 5.
Er dient minimaal één bestuurder te worden ingeschreven met formulier 22.
3. Na de inschrijving opent de bestuurder een zakelijke VvE rekening, hierop worden de maandelijkse bedragen gestort en worden alle kosten van betaald.
4. De bestuurder sluit een opstalverzekering af voor het gehele pand ten gunste van de VvE.
5. Mocht je gebruik maken van MJOP via één van de vele bedrijven, dan zijn er speciaal voor kleinere VvE’s ook bedrijven die een goedkopere variant aanbieden in de vorm van een beknopt onderhoudsplan
(BOP), zij zullen dan een MJOP- keuring uitvoeren. Na een dergelijke keuring kan de VvE de maandelijkse bijdrage aanpassen, maar de VvE is actief.
6. Vervolgens maak je als VvE een beknopt financieel overzicht tijdens de jaarlijkse vergadering. Deze eenvoudige opstelling van inkomsten en uitgaven, aangevuld met de bankafschriften van de VvE betaalrekening vormen tezamen de jaarcijfers.

Wat zijn de voordelen van een actieve VvE?
Bij verkoop kan een appartement beter verkocht worden zonder beperkingen, de reserves zorgen voor vertrouwen bij banken en kandidaat kopers en dit zal zeker leiden tot een betere deal.
Bij schade heb je de geruststelling dat jullie als VvE gewoon bij één verzekeraar kunnen aankloppen en geen discussies krijgen over wiens verantwoordelijkheid het is.
Als laatste het voordeel dat is er bij toekomstig noodzakelijk onderhoud gewoon geld beschikbaar is, geen onverwachte eigen bijdrage of een buur die even zonder geld zit. Een actieve VvE kan daarom leiden tot een betere verstandhouding binnen de vereniging.

Belangrijke links uit deze tekst

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/huis-kopen/geld-reserveren-voor-groot-onderhoud-appartementengebouw


https://www.kvk.nl/inschrijven-en-wijzigen/inschrijven-onderneming-stichting-vereniging-of-vve/

Woning van de maand